Röntgen en echo
Diagnostiek begint bij een goed klinisch onderzoek. Eerst in rust, vervolgens in beweging. Buigproeven en verdovingen kunnen een kreupelheidsonderzoek compleet maken zodat we precies weten waar kreupelheid vandaan komt. Om precies te weten wat de oorzaak is en hoe ernstig het letsel is, moeten we de weefsels in kaart brengen. We noemen dit medisch beeldvorming. Verschillende technieken zijn hiervoor ontwikkeld.
Röntgenologisch onderzoek
Röntgenstralen gaan door weefsels heen en worden aan de andere kant opgevangen door de gevoelige plaat. Zo kunnen we botten en gewrichten in beeld brengen. Met een gevoelig apparaat kun je meer zien dan alleen de aflijning van gewrichten. We zien ook de botstructuur in detail. Zo kunnen we artrose, sclerose, breuken, cysten en andere aandoeningen in beeld brengen. Het apparaat waarmee wordt gewerkt, behoort tot de meest gevoelige van het moment. Hierdoor is het mogelijk om op locatie ook goede foto’s van hals en rug te maken. Foto’s zijn uiteraard direct beschikbaar en worden tijdens een consult uitgebreid besproken. De foto’s kunnen op CD worden gezet.
Echografie
Echo is in tegenstelling tot röntgen een techniek die niet door het weefsel heen gaat. Het is een geluidsgolf die het lichaam wordt ingezonden. Deze botst tegen weefsels aan en wordt dan teruggekaatst. De computer maakt hier een beeld van. Echografie is een techniek die vooral bekend is geworden omwille van de peesecho. Niet tegenstaande dat het hiervoor nog steeds veelvuldig wordt ingezet, is er veel meer mogelijk dan het onderzoek van de pezen.We zien de weke delen zoals spieren, pezen en banden. Ook kunnen we de botbelijning, kraakbeen en gewrichten in beeld brengen. Het is in deze dan ook een belangrijke invulling op het röntgenologisch onderzoek. Met een goed echografisch onderzoek, kunnen we afwijkingen zien die met een röntgenologisch onderzoek niet te zien zijn.
Echografie is voor veel mensen moeilijker te lezen. Daarom wordt na het onderzoek uitgebreid uitleg gegeven. Ook hiervan kunnen de beelden op CD worden gezet. Het komt voor dat er ondanks een goed klinisch onderzoek, aangevuld met röntgen en echo, geen diagnose kan worden gesteld. In deze zeldzame gevallen, gaan we in overleg door naar een diagnostisch centrum waar ze over advanced medical imaging beschikken. Denk daarbij aan MRI, CT en Scintigrafie.