Kreupelheidsonderzoek kan heel goed op op stal gebeuren, mits de faciliteiten daarvoor beschikbaar zijn. Het heeft zo zijn voor- en nadelen, maar het is wel lekker makkelijk. Een onderzoek op locatie mag de kwaliteit van het onderzoek niet in de weg zitten. Ook privacy en service mogen niet lijden onder de keuze om naar een arts toe te gaan, of deze te laten komen. Niet minder belangrijk is de behandelmogelijkheid. Vele behandelingen kunnen probleemloos op stal worden uitgevoerd, maar soms is het nodig uit te wijken naar een kliniek die meer geoutilleerd is.
Veel mensen twijfelen om naar de kliniek te gaan met een kreupel paard. Logisch, want het is een heel gezeur met de trailer en je bent zomaar heel veel tijd kwijt. Toch is dat mijns inziens niet het belangrijkste criterium om te kiezen tussen kliniek en onderzoek op stal.
Faciliteiten
Onderzoek van kreupelheid moet in eerste instantie goed en volledig gebeuren. Het is een secuur werkje waar je als arts geoefend in moet zijn. Daarnaast moet je over de faciliteiten beschikken om een paard te kunnen onderzoeken. Ik denk dan niet direct aan een goed röntgentoestel of een mooie echo. Goed onderzoek begint met een klinisch onderzoek; kijken, voelen en het bewegingsonderzoek zijn het aller belangrijkst. Daar moet dan wel de ruimte voor zijn. Ik wordt weleens geroepen bij paarden die plots kreupel zijn. Soms staat zo’n paard gewoon in het land, of is er geen goede ruimte om een paard te onderzoeken. Ik ben dan weleens jaloers op de klinieken met mooie behandelkamers en perfecte longeerbakken waar je een paard altijd volgens een vast protocol kan onderzoeken. Toch, om een goed klinisch onderzoek op stal te doen, hebben we niet heel veel nodig. De meeste stallen hebben wel een ruimte of poetsplek. Meestal is een longeerbak aanwezig en kunnen we het parkeerterrein gebruiken als harde volte.
Waar zit dan wel het grote voordeel?
Veel paarden zijn maar subtiel kreupel. Zijn fris en kijkerig op vreemd terrein. Dat wil zeggen dat het klinisch onderzoek iets verstoord kan zijn. Op eigen terrein zijn paarden vaak iets rustiger en laten makkelijker het euvel zien waar jij als ruiter mee kampt. Vaak is alles ter plaatse en is een bereden onderzoek geen enkel probleem.
Kwaliteit
De vraag of foto’s op een kliniek beter zijn dan foto’s die op stal worden genomen is soms ook een vraag die ik krijg. Vroeger was dit absoluut het geval, maar de mobiele apparatuur van tegenwoordig is dusdanig gevoelig dat de kwaliteit elkaar nauwelijks ontloopt. Wel merk je verschil in rug-en halsfoto’s, hoewel we op locatie nu ook mooie rugfoto’s maken, is de straling uit een vaste buis dusdanig sterk dat je de beelden op een kliniek wel scherper zijn. Een ander punt hier is ervaring. Tegenwoordig hebben veel artsen een röntgen of echo die zij inzetten in het veld. Echter, soms doen ze dit naast hun dagelijkse eerste-lijns praktijken en zien ze zelden kreupele paarden. Door dagelijks met kreupele paarden te werken, leer je het klinisch beeld te koppelen aan de afwijkingen die je in het bewegingspatroon ziet. Tevens ben je dan beter in staat om een prognose goed in te schatten.
MRI/CT/Scinti
Soms gebeurt het dat de kreupelheid niet gediagnosticeerd kan worden met röntgen of echo. Er zal dan verder moeten worden gekeken met andere beeldvormende technieken indien dit geïndiceerd is. Dit zal eerst grondig besproken moeten worden. MRI, CT en Scintigrafie zijn technieken die vanzelfsprekend niet op stal uitgevoerd kunnen worden. Hiervoor zal altijd uitgeweken moeten worden naar 1 van de klinieken die daarover beschikken. Dit kan in overleg zodat alle voorgaande onderzoeken niet voor niets zijn geweest.
Privacy
Het bespreken van de blessure van je paard is iets wat je graag wil doen in rust. Zonder vertroebeling en meeluisterende stalgenoten of andere omstanders. Vaak zijn er veel vragen en is het fijn om deze met een klein groepje te kunnen bespreken. Immers, het is veel informatie en de revalidatie van je paard is ervan afhankelijk.