Het is de laatste jaren veel beter geworden; overleg tussen hoefsmid en dierenarts is tegenwoordig meer regel dan uitzondering. Toch zijn er veel mensen sceptisch over een aangepast beslag. Een ijzer moet steun geven en het afrollen verbeteren. Tevens helpt het in een gelijkmatige slijtage.
Dit klopt, maar er is meer mogelijk dan dat. Wanneer een paard kreupel is, probeert het te lopen op een manier die voor het paard het meest comfortabel is. Waarom zouden we het paard hier niet in kunnen helpen?!
Om een paard goed te kunnen helpen, moeten we weten welke bewegingen pijnlijk zijn en ook weten wat de oorzaak is van deze pijn. Als we dit hebben onderzocht, kunnen we het ijzer zo aanpassen dat de drukverdeling verandert. We doen dit met een asymmetrisch ijzer. Uitgaande van een normaal beslag met een normale hoefstand, kunnen we het het ijzer meer of minder draagvlak geven door het te verbreden of juist te versmallen.
Het aanpassen van een ijzer doen we alleen na een grondig onderzoek. Dit is voor elk paard anders en kan ook per voet verschillen. Vaak denken mensen dat een paard 2 dezelfde ijzers nodig heeft, maar als het ene been geblesseerd is, en het andere niet, dan hebben de 2 voeten een ander belang. De belasting op de verschillende structuren mag of moet dan ook van elkaar verschillen. Men denkt ook weleens dat een verschil in gewicht te groot kan zijn of dat het ijzer te zwaar wordt. Dit dient allemaal in overweging genomen te worden wanneer een ijzer wordt aangepast. Vergeet alleen niet dat een aangepast ijzer vooral gebruikt wordt bij een geblesseerd paard en dat de belasting hoe dan ook veel lager ligt. Deze zwaardere ijzers hebben daarom een groter voor- dan nadeel.
De bijgevoegde video toont een paard met kroongewrichtsartrose. Dit paard was al meermaals behandeld met injecties, maar viel telkens terug wanneer de medicatie was uitgewerkt (ongeveer 3-4 weken). Simpelweg nogmaals behandelen heeft dan ook geen zin, behalve voor de portemonnee van de dierenarts. Samen met de smid hebben we gekeken hoe het paard liep, het ijzer afgenomen, aangepast en weer geplaatst. Deze aanpassing verdient geen schoonheidsprijs, het is ook nog niet afgewerkt. Eerst wilden we weten of deze aanpassing zinvol zou zijn. We zien op de video een duidelijke verbetering van de draf. Het paard loopt meer symmetrisch en meer ontspannen. We hebben het paard niet direct opnieuw behandeld, maar in de weken die volgden is het paard iets vooruit gegaan in plaats van achteruit. Op basis van deze vooruitgang hebben we besloten het paard wel opnieuw te behandelen, dit keer met langduriger resultaat.
Begrip voor de blessure en samenwerking is de sleutel naar succes.