Om er zeker van te zijn dat u geen miskoop doet, kunt u uw paard het beste voor aanschaf laten keuren. Het paard wordt klinisch uitgebreid bekeken.
Een klinische keuring omvat een statisch onderzoek waarbij de algemene gezondheid wordt beoordeeld. Denk daarbij aan bijvoorbeeld hart en longen, maar ook de ogen, de huid en nog veel meer aspecten van het lichaam.
Na het statisch onderzoek volgt het dynamisch onderzoek. Hierbij onderzoeken we de 3 gangen van het paard, maar kijken we ook naar het lichaamsgebruik en coördinatie. Buigproeven vallen ook in dit onderdeel van de keuring.
Na een klinische keuring doen we een röntgenologisch onderzoek. Hierbij wordt een standaard set van 26 opnamen gemaakt (zie hieronder). Indien er aanleiding is voor aanvullend echografisch onderzoek van bijvoorbeeld de hals, een pees of het SI gewricht, kan dit altijd uitgevoerd worden.
Een keuring eindigt altijd met een advies. Dit advies is een optelsom van de gezondheid van het paard, de klinische en röntgenologische bevindingen. We stellen op basis daarvan een risicoinschatting op. Dit kan zijn een “normaal” of “verhoogd” risico. Bedenk dat geen enkel paard perfect is. De vraag is, of het paard geschikt is voor jou en de sport die jij wilt beoefenen.
Foto’s van andere dierenartsenpraktijken kunnen overlegd worden, maar hierover wordt nooit een uitspraak gedaan.
Foto’s van zogenaamde röntgenservice bedrijfjes, worden niet bekeken.